Składniki:
250 g twarogu
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
cukier brązowy
Przygotowanie:
Twaróg zmielić i połączyć z żółtkami. Białka ubić na sztywna pianę. Następnie powoli dodawać białka do masy twarogowej. Wszystko wymieszać. Dosypać mąkę i ponownie wymieszać. Z masy uformować długi walec i kroić go na małe kluski. Następnie wrzucać je do wrzącej wody i gotować przez 2 minuty od chwili wypłynięcia. Kluski po nałożeniu na talerz posypać cukrem. Wspaniale smakują z jabłkiem.
Czas przygotowania: - 30 minut
Ilość porcji - 4
Heh wczoraj pisałam post - pierogi leniwe z serem, czeka na swoją publikacje. Widzę, że mnie wyprzedziła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie.
Chętnie przeczytam i wypróbuję!
UsuńBardzo lubię leniwe, ale dawno już nie robiłam. Z jabłkiem jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że do takich kluseczek na słodko to także inne owoce by pasowały.
OdpowiedzUsuńNa 100% wszystkie, ale u nas jabłek pod dostatkiem:)
Usuń