środa, 16 listopada 2016

Papryka faszerowana


Składniki:
6 papryk

250 g mięsa mielonego z indyka
250 g mięsa mielonego wieprzowego
szczypiorek z cebuli dymki
1/2 szklanki kuskusa
1 cukinia
olej słonecznikowy lub rzepakowy

Przygotowanie:
Kuskus zalać wodą do pełnej szklanki. Szczypior drobno pokroić i usmażyć na oleju. Następnie dodać do niego mięso mielone i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem dusić na patelni pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodać kuskus (który wchłonął wodę) i wszystko razem dokładnie wymieszać. Można dodać sól i pieprz do smaku. Paprykom odciąć wierzch i wydrążyć. Następnie wypełnić farszem i zakryć odkrojoną częścią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec przez 20 minut.

Czas przygotowania - 40 minut
Ilość porcji - 6

1 komentarz:

  1. Mmm zrobiłaś mi smaka, dawno nie jadłam faszerowanej papryki :)

    OdpowiedzUsuń