środa, 16 listopada 2016

Kluseczki leniwe


Składniki:
250 g twarogu

2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
cukier brązowy

Przygotowanie:
Twaróg zmielić i połączyć z żółtkami. Białka ubić na sztywna pianę. Następnie powoli dodawać białka do masy twarogowej. Wszystko wymieszać. Dosypać mąkę i ponownie wymieszać. Z masy uformować długi walec i kroić go na małe kluski. Następnie wrzucać je do wrzącej wody i gotować przez 2 minuty od chwili wypłynięcia. Kluski po nałożeniu na talerz posypać cukrem. Wspaniale smakują z jabłkiem.

Czas przygotowania: - 30 minut
Ilość porcji - 4

4 komentarze:

  1. Heh wczoraj pisałam post - pierogi leniwe z serem, czeka na swoją publikacje. Widzę, że mnie wyprzedziła :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię leniwe, ale dawno już nie robiłam. Z jabłkiem jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że do takich kluseczek na słodko to także inne owoce by pasowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 100% wszystkie, ale u nas jabłek pod dostatkiem:)

      Usuń