niedziela, 6 listopada 2016

Delicje homemade


Składniki:
biszkopt:
4 jajka

1 i 0,5 szklanki maki kukurydzianej
1/3 szklanki brązowego cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

galaretka:
250 ml soku owocowego z własnej produkcji  (np. truskawkowego)
2 łyżeczki agaru
1/3 szklanki wody

polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/3 szklanki wody

Przygotowanie:
Rozbić jajka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać. Pod koniec ubijania dodawać cukier. Następnie dodać żółtka, mąkę, proszek i dokładnie wymieszać łyżką. Biszkopt przelać na jak największą formę lub dwie (tak aby był płaski) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 st C przez 0,5 godziny. Do 1/3 szklanki wody wsypać agar i wymieszać. Następnie przelać do garnka i zagotować. Do gotującej się galaretki dolać sok owocowy i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty. Po tym czasie galaretkę przelać do naczynia lub pojemnika tak, aby jej wysokość nie była większa niż 1 cm. Odstawić na 0,5 godziny do stężenia (nie musi stać w lodówce). Do garnka wlać 1/3 szklanki wody. Zagotować. Dodać czekoladę i poczekać aż się rozpuści. Gdy ciasto wystygnie pokroić go na małe kwadraciki. Galaretkę również kroić w ten sposób formując mniejsze kwadraciki. Każdy biszkoptowy kwadracik smarować roztopioną czekoladą. Następnie układać galaretkę i ją także z wierzchu posmarować. Układać na tacy a następnie włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej smakują następnego dnia.

Czas przygotowania - 1 godzina

7 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis,muszę koniecznie zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  2. takich jeszcze nie jadłam :) porywam przepis do mojej kuchni ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pierwszy raz takie jadłam. Niestety trochę pracy przy nich jest

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! Możesz je też zrobić z czekoladą mleczną:)

      Usuń
  4. Bardzo lubię słodkości. Domowych delicji jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń