niedziela, 23 października 2016

Kotleciki rybno - marchewkowe



Składniki:
200 g rozmrożonej ryby

2 małe marchewki lub 1 duża
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki płatków jaglanych lub ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
olej słonecznikowy

Przygotowanie:
Rybę oddzielić od ości, odcisnąć wodę. W garnku zagotować 1 szklankę wody. Wrzucić obraną i pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach dodać rybę. Wszystko gotować przez 10 minut co chwilę mieszając. Po ugotowaniu zmiksować blenderem, aby uzyskać gładką konsystencję. Do masy dodać bułkę tartą, płatki jaglane i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Na talerzyk wsypać jeszcze odrobinę bułki tartej. Formować małe kulki i obtaczać w bułce. Każdą z nich krótko smażyć na oleju słonecznikowym, często przewracając w trakcie smażenia.

Czas przygotowania - 1/2 godziny
Ilość porcji - ok 10 kotlecików

3 komentarze:

  1. Przepis idealny dla dzieci ;) musze wypróbować (;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młodszym dzieciom można te kotleciki upiec w piekarniku.

      Usuń
  2. Kotleciki wyglądają bardzo apetycznie. Muszę wypróbować ten przepis bo mogą być bardzo dobre, a składniki to samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń