czwartek, 20 października 2016

Jak myć warzywa, żeby zmyć "chemię"?



          Warzywa przed jedzeniem należy dokładnie umyć – to wie nawet dziecko. Jednak zwykłe mycie nie zawsze daje oczekiwany rezultat. Czy wszystkie warzywa znajdujące się na sklepowych półkach wymagają gruntownego mycia? 
Po bieżąca wodą tak. Niektórym jednak to nie wystarcza, ponieważ do ich produkcji używane są wyjątkowo odporne na wodę pestycydy. Nie są one zmywalne bieżącą wodą ponieważ muszą być deszczoodporne, aby były skuteczne.
          Które z warzyw na co dzień przez nas spożywanych są najmniej zanieczyszczone? Otóż te:
- kukurydza
- kapusta,
- groszek cukrowy mrożony,
- cebula,
- szparagi,
- bakłażany,
- kalafior,
- bataty.

          Mogą je bezpiecznie spożywać dzieci i dorośli. Wystarczy im mycie pod bieżącą wodą. Istnieje niestety druga grupa warzyw, którym takie mycie z pewnością nie wystarczy. Powinnyśmy je znać. Należą do niej:
- seler,
- słodka papryka,
- szpinak,
- sałata,
- ogórki,
- ziemniaki.

          Jest sposób, aby skutecznie usunąć pestycydy z powierzchni warzyw znajdujących się w drugiej grupie, bowiem tam znajduje się ich najwięcej.   Nie musimy z nich całkiem rezygnować. Warto w tym celu skorzystać z jednego z poniższych sposobów:
1. Moczenie w wodzie z dodatkiem soli.
2.  Moczenie w occie z sodą oczyszczoną (na ½ szklanki octu dodajemy 2-3 łyżeczki sody).  Istnieje pogląd, że ten sposób poprzez zastosowanie sody może zmniejszyć wartość odżywczą spożywanego produktu. Jednak jest to mniejsze zło.

          Są to sposoby na pozbycie się chemii w postaci pestycydów. Jeśli jednak zależy nam na pozbyciu się bakterii używamy do mycia:
1.  Wody z octem (1/2 szklanki octu na 1 l wody).
2. Roztworu  wody z kwaskiem cytrynowym( 3 łyżki na 1 litr) lub sokiem z cytryny.

          Moczenie takie powinno trwać co najmniej 10 minut. Po tym czasie warzywo należy dokładnie opłukać pod bieżąca wodą.

          Jeśli nie mamy czasu, aby przed każdym podaniem warzyw wykonywać ich gruntowne mycie zróbmy gotowy roztwór i przelejmy go to spryskiwacza. Spryskujemy warzywa odkładamy i po danym czasie spłukujemy. 

7 komentarzy:

  1. Przydatny wpis, na pewno wykorzystam ten pomysł w swojej kuchni :) Do tej pory podejrzane warzywa polewałam wrzątkiem, ale wiadomo że nie wszystko się da.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo przydatny wpis. Nie wiedziałam, że można wodą z solą. O wodzie z sodą jednak są różne opinie głównie, że wartości odżywczych pozbywa produktu. Czasem wyparzam warzywa i owoce, które jemy ze skórką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze myłam wodą z solą kalafiora, brokuła i pieczarki. A jak się okazuje kalafior nie należy do najbardziej zanieczyszczonych warzyw.

      Usuń
    2. Ja zawsze myłam wodą z solą kalafiora, brokuła i pieczarki. A jak się okazuje kalafior nie należy do najbardziej zanieczyszczonych warzyw.

      Usuń
  3. NIgdy nie miałam o tym pojęcia ;)

    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/nowosc-nivea-jedwabisty-mus-do-mycia.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie. Niedawno przeczytałam w gazecie i postanowiłam się tym podzielić.

      Usuń