Warzywa przed jedzeniem należy dokładnie umyć – to wie nawet
dziecko. Jednak zwykłe mycie nie zawsze daje oczekiwany rezultat. Czy wszystkie
warzywa znajdujące się na sklepowych półkach wymagają gruntownego mycia?
Po bieżąca wodą tak. Niektórym jednak to nie wystarcza, ponieważ do ich produkcji używane są wyjątkowo odporne na wodę pestycydy. Nie są one zmywalne bieżącą wodą ponieważ muszą być deszczoodporne, aby były skuteczne.
Po bieżąca wodą tak. Niektórym jednak to nie wystarcza, ponieważ do ich produkcji używane są wyjątkowo odporne na wodę pestycydy. Nie są one zmywalne bieżącą wodą ponieważ muszą być deszczoodporne, aby były skuteczne.
Które z warzyw na co dzień przez nas spożywanych są najmniej
zanieczyszczone? Otóż te:
- kukurydza
- kapusta,
- groszek cukrowy mrożony,
- cebula,
- szparagi,
- bakłażany,
- kalafior,
- bataty.
Mogą je bezpiecznie spożywać dzieci i dorośli. Wystarczy im
mycie pod bieżącą wodą. Istnieje niestety druga grupa warzyw, którym takie
mycie z pewnością nie wystarczy. Powinnyśmy je znać. Należą do niej:
- seler,
- słodka papryka,
- szpinak,
- sałata,
- ogórki,
- ziemniaki.
Jest sposób, aby skutecznie usunąć pestycydy z powierzchni warzyw
znajdujących się w drugiej grupie, bowiem tam znajduje się ich najwięcej. Nie
musimy z nich całkiem rezygnować. Warto w tym celu skorzystać z jednego z
poniższych sposobów:
1. Moczenie w wodzie z dodatkiem soli.
2. Moczenie w occie z
sodą oczyszczoną (na ½ szklanki octu dodajemy 2-3 łyżeczki sody). Istnieje pogląd, że ten sposób poprzez
zastosowanie sody może zmniejszyć wartość odżywczą spożywanego produktu. Jednak
jest to mniejsze zło.
Są to sposoby na pozbycie się chemii w postaci pestycydów.
Jeśli jednak zależy nam na pozbyciu się bakterii używamy do mycia:
1. Wody z octem (1/2 szklanki
octu na 1 l wody).
2. Roztworu wody z
kwaskiem cytrynowym( 3 łyżki na 1 litr) lub sokiem z cytryny.
Moczenie takie powinno trwać co najmniej 10 minut. Po tym
czasie warzywo należy dokładnie opłukać pod bieżąca wodą.
Jeśli nie mamy czasu, aby przed każdym podaniem warzyw
wykonywać ich gruntowne mycie zróbmy gotowy roztwór i przelejmy go to
spryskiwacza. Spryskujemy warzywa odkładamy i po danym czasie spłukujemy.
Przydatny wpis, na pewno wykorzystam ten pomysł w swojej kuchni :) Do tej pory podejrzane warzywa polewałam wrzątkiem, ale wiadomo że nie wszystko się da.
OdpowiedzUsuńWarto skorzystać, tyle teraz chemii wszędzie.
Usuńbardzo przydatny wpis. Nie wiedziałam, że można wodą z solą. O wodzie z sodą jednak są różne opinie głównie, że wartości odżywczych pozbywa produktu. Czasem wyparzam warzywa i owoce, które jemy ze skórką.
OdpowiedzUsuńJa zawsze myłam wodą z solą kalafiora, brokuła i pieczarki. A jak się okazuje kalafior nie należy do najbardziej zanieczyszczonych warzyw.
UsuńJa zawsze myłam wodą z solą kalafiora, brokuła i pieczarki. A jak się okazuje kalafior nie należy do najbardziej zanieczyszczonych warzyw.
UsuńNIgdy nie miałam o tym pojęcia ;)
OdpowiedzUsuńhttp://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/10/nowosc-nivea-jedwabisty-mus-do-mycia.html
Ja też nie. Niedawno przeczytałam w gazecie i postanowiłam się tym podzielić.
Usuń