wtorek, 27 września 2016
Chlebek bananowy z żurawiną
Składniki:
4 banany
1/4 szklanki cukru
1 jajko
100 g masła
łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Banany zmiksować. Dodać jajko i cukier. Masło rozpuścić i dodać do pozostałych składników. Dosypać cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dosypywać powoli mąkę, proszek do pieczenia i mieszać. Na koniec połączyć z żurawiną. Foremkę wysmarować masłem. Można także posypać dodatkowo bułką tartą. Wlać do niej przygotowaną masę. Całość wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec przez 50 minut. Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia na co najmniej pół godziny.
Czas przygotowania - 1 godzina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zawsze chciałam zrobić taki chlebek, przepis wydaje się łatwy, więc chyba spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńjest pyszny polecam. Możesz także zastąpić żurawinę innymi suszonymi owocami np. jabłkiem, rodzynkami, śliwkami, morelami.
Usuń