czwartek, 29 września 2016

Chamburger w wersji mamy


Składniki:

kotlety:
250 g mięsa mielonego z szynki

250 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej do wyrobienia
1/2 szklanki bułki tartej do obtoczenia
olej słonecznikowy

bułki pszenne - 6 sztuk
kapusta pekińska
ogórki kwaszone - 3 sztuki

sos pomidorowy:
3 pomidory
oregano
sól
pieprz

Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z 1/2 szklanki bułki tartej i jajkiem. Dosypać soli i pieprzu. Formować płaskie kotlety. Obtaczać w 1/2 szklanki bułki tartej lekko dociskając. Układać na blasze na papierze pergaminowym. Po wierzchu każdego posmarować olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st C przez 30 minut. Następnie przygotować sos pomidorowy. Pomidory obrać ze skórki drobno pokroić i włożyć do garnka. Dosypać 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz. Wszystko zagotować. Dusić pod przykryciem 5 minut a następnie zmiksować na gładką masę. Bułki przekroić na pół posmarować cienko masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st C) na 5 minut. Kapustę pekińską poszatkować. Ogórki kwaszone pokroić w drobne plasterki. Układać następująco: Bułka, kapusta, ogórek, kotlet, sos pomidorowy, bułka.

Ilość porcji - 6
Czas przygotowania - 1 godzina

1 komentarz:

  1. Ale pysznosci :)

    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/09/przeglad-nowosci-w-mojej-pielegnacji-od.html

    OdpowiedzUsuń