Są przeciwnicy
i zwolennicy jedzenia mięsa. Decydując się na wprowadzenie go do menu
niemowlaka powinniśmy dokładnie przyjrzeć się poszczególnych jego gatunkom i
poznać wartości odżywcze, jakie każdy z nich posiada. Układ pokarmowy małego
dziecko znacznie różni się od układu pokarmowego osoby dorosłej, dlatego
powinniśmy dokładnie rozważyć podawanie niektórych rodzaji mięsa, które na co
dzień sami spożywamy. Przede wszystkim musimy wiedzieć o tym, że mięso jest
bardzo ważnym składnikiem w diecie każdego człowieka. Jest źródłem żelaza,
białka, witamin oraz tłuszczy. Gdy decydujemy się na niepodawanie go dziecku
musimy ich brak uzupełnić innymi pokarmami, co może być dosyć trudne w
przypadku niemowlaka.
Podjęliśmy decyzję i chcemy zacząć wprowadzać mięso do diety naszej pociechy. Kiedy najlepiej to zrobić i jakie gatunki wybrać? O tym poniżej.
Podjęliśmy decyzję i chcemy zacząć wprowadzać mięso do diety naszej pociechy. Kiedy najlepiej to zrobić i jakie gatunki wybrać? O tym poniżej.
Po 6 miesiącu życia (w przypadku dziecka karmionego
piersią, lub po 5 jeśli dziecko pije mleko modyfikowane) – możemy zacząć
podawać dziecku mięso. Może to być mięso z kurczaka, indyka, królika lub
cielęcinę. Możemy wtedy wprowadzać również ryby. Najlepiej na początek wybrać
dorsza, łososia albo mintaja.
Po 10 miesiącu (w przypadku dziecka karmionego
piersią, lub po 8 jeśli dziecko pije mleko modyfikowane) życia dziecka możemy
zacząć podawać mu mięso wieprzowe i wołowe. Jednak, gdy u dziecka występuje
ryzyko alergii zaczekajmy do ukończenia
przez nie 1 roku życia. Nie należy również podawać mięsa wołowego dzieciom ze
skazą białkową. Jeśli chodzi o mięso wieprzowe to najlepszym wyborem będzie
chudy schab.
W
jaki sposób zacząć podawać dziecku mięso?
Przez
pierwsze dwa tygodnie rozszerzania diety
dziecko karmione piersią je warzywa. Zazwyczaj są to jedno lub dwuskładnikowe
zupki z dodatkiem odrobiny tłuszczu ( pół łyżeczki masła na porcję lub łyżeczka
oliwy z oliwek). Następnym krokiem (najwcześniej po dwóch tygodniach) jest
dodanie do tych zupek odrobiny mięsa. Dziecko
karmione sztucznie otrzymuje pierwsze mięsko po miesiącu od rozpoczęcia
rozszerzania diety (czyli po skończeniu 5 miesięcy). Przez pierwszy miesiąc
wprowadzania dodajemy do zupki dwie łyżeczki 10 g rozdrobnionego mięska - po dwóch miesiącach ilość tę zwiększamy do
15 g a po kolejnych dwóch do 20 g. Na początku przez pierwsze 4 miesiące) mięso
to należy gotować w osobnej wodzie lub na parze, aby dziecko nie jadło jego
wywaru. Następnie dodać do przecieru warzywnego, nie zapominając o dodatku
tłuszczu w postaci masła lub oliwy. Dopiero po skończeniu przez dziecko
karmione piersią 10 miesiąca życia a przez dziecko karmione sztucznie 8 możemy
zacząć przygotowywać zupy na bazie mięsa. Najlepiej, aby to było ono
chude.
Niemowlętom poniżej 1 roku życia lepiej nie podawać
podrobów ani mięsa z kaczki. Ograniczmy także podawanie tłustego rodzaju mięsa
wieprzowego. Gdy malec będzie miał już ząbki możemy oprócz podawania mięska w
zupie robić z niego pulpety. Oczywiście nie smażymy ich tylko dusimy lub
gotujemy na parze. Na początku kawałeczki mięska, które wrzucamy do zupki
powinny mieć konsystencję papki potem możemy je drobno kroić a następnie dawać
dziecku kawałki mięsa do pogryzienia. Nie bójmy się, dziecko też człowiek J. Na
pewno polubi nasze mięsne dania. Zwracajmy jednak uwagę na ewentualne niestrawności
ze strony układu pokarmowego maluszka. W razie konieczności wróćmy do samych
warzyw, po to, aby po kilku dniach ponownie spróbować wprowadzać mięsko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz