piątek, 22 lipca 2016

Pulpecik małej damy


Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z indyka

1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
natka pietruszki
makaron spaghetti
papryka
pieprz

Przygotowanie:
Jajko zmiksować z natką pietruszki. Dodać do mięsa. Dosypać bułkę tartą.  Całość posolić a następnie dokładnie wymieszać. Formować kuleczki i obsmażać, aż zrobią się białe z wierzchu. W podsmażonego kotleta wbijać od góry surowy makaron spaghetti. Przełożyć delikatnie do garnka z małą ilością wody. (makaron powoli namięknie i cały się w niej zanurzy). Dusić co najmniej 15 minut.  Delikatnie wyjąć na talerz. Główkę z kotleta udekorować kokardą i ustami z papryki. Z ziarenek pieprzu można zrobić oczy (dziecko nie powinno ich zjeść), nos z makaronu.

Czas przygotowania - 0,5 godziny
Ilość porcji - około 10 kotletów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz