sobota, 20 sierpnia 2016

Zapiekanka ryżowa

Składniki:
1 szklanka ryżu

200 g szynki lub innej wędliny
200 g sera żółtego
200 g sera mozzarella
1 l mleka
60 g masła
1/4 szklanki mąki

Przygotowanie:
Przygotować sos beszamelowy: W garnku rozpuścić masło. Dodać 0,9 l mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę. Następnie dodać do gotującego się mleka z masłem i gotować jeszcze chwilkę. Posolić i popieprzyć. Gotowy sos odstawić. Ryż ugotować w 4 szklankach wody. Wędlinę drobno pokroić. W wersji dla dorosłych możemy dodać pokrojoną kiełbasę. Ser żółty i mozzarella drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Układać kolejno w naczyniu żaroodpornym (wcześniej wysmarowanym masłem): sos beszamelowy, ryż, sos beszamelowy, wędlinę, ser. Zapiekać w temperaturze 190 st C przez 20 minut.

Czas przygotowania - 45 minut
Ilość porcji - 6

1 komentarz: