Zupa ogórkowa
Składniki:
0,5 l wody
4 ziemniaki
marchewka
pół pietruszki
mały kawałek selera
koperek
3 ogórki kwaszone
łyżeczka masła
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć i obrać ze skóry. Ziemniaki pokroić w małą kostkę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa wrzucić do wody i zagotować. W międzyczasie obrać ze skóry ogórki i zetrzeć na tarce. Odcisnąć sok. Pod koniec gotowania dodać do garnka łyżeczkę masła i koperek.W przypadku starszych dzieci powyżej roku możemy dodać pół łyżki mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Po zagotowaniu dodać starte ogórki kwaszone. Można rozdrobnić widelcem.
Ilość porcji - 2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz