środa, 20 lipca 2016

Drożdżówki z borówkami

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej

1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
50 g świeżych drożdży
2 jajka do ciasta
1 jajko do smarowania
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
sól
borówki
dowolny dżem

Przygotowanie:
Mleko wlać do garnka i wymieszać z cukrem, jajkami i masłem. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z rozpuszczonymi drożdżami i odrobiną soli. Połączyć zawartość obu naczyń. Dokładnie wymieszać aż powstanie gładkie ciasto nieprzywierające do rąk. Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 50 st C wyłączonego.  Po około 2 godzinach wyjąć i formować małe kulki. Układać na papierze do pieczenia. Wstawić ponownie w ciepłe miejsce i jeszcze parę minut poczekać aż podrosną.W każdej z kulek zrobić wgłębienie na owoce. Wgłębienie to wysypać bułka tartą. Wkładać dżem i owoce. Bułki posmarować wymieszanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C i piec 15 minut.

czas przygotowania - 3 godziny
liczba porcji - ok 15 drożdżówek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz