Składniki:
1 kg mięsa drobiowego (z udka indyka lub kurczaka)
200 g wątróbki drobiowej
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 bułka
1 szklanka mleka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso, wątróbkę oraz marchewkę i pietruszkę drobno pokroić. Wrzucić wszystko do garnka i zalać wodą. Zagotować. Wszystkie składniki należy gotować do momentu aż będą miękkie. Bułkę włożyć do miseczki i zalać mlekiem. Odczekać aż bułka wsiąknie mleko. Następnie podzielić ją na małe kawałki. Cebulę również pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia.. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Napełnić dobrze wyrobioną masą pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st C i piec przez 30 minut.
Czas przygotowania - 1 godzina
ooo... właśnie szukałam ;-) dziękuję ;-)Cebula surowa?
OdpowiedzUsuńTak surowa
UsuńDziękuję. Dziś robię :-)
UsuńJeszcze sama pasztetu nie przygotowywałam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNic trudnego. Najwięcej czasu zajmuje mielenie a potem już z górki:)
Usuń