czwartek, 7 lipca 2016

Ryż w sosie warzywnym z indykiem

Ryż w sosie warzywnym z indykiem 




Składniki:

1 kg piersi z indyka
1 papryka
2 pomidory
1 cebula
natka pietruszki
sól
pieprz
olej słonecznikowy
200 g ryżu -(2 torebki)

Przygotowanie:

Indyka kroimy na małe kawałki, myjemy i nacieramy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy w drobną kostkę warzywa: pomidory, paprykę oraz cebulę. Pietruszkę po dokładnym umyciu siekamy na drobne kawałeczki.  Smażymy indyka na oleju słonecznikowym przez 5- 10 minut. Przekładamy do garnka. Następnie wrzucamy warzywa.  Dolewamy szklankę wody i wszystko razem gotujemy przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. W tym czasie należy ugotować ryż. Ugotowany ryż polewamy powstałym sosem. 

Czas przygotowania - 45 minut
Ilość porcji - 5


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz